Dati click pe butonul de mai jos pentru accesarea zonei private.

Autentificare zona parinti

Parteneriat parinti | Acomodare copii | Recomandari

Alimentatie sanatoasa la Little Learners Nursery

O minte sanatoasa intr-un corp sanatos.

Starea buna de sanatate este unul dintre cele mai importante determinante ale dezvoltarii unui copil. Tot personalul educational este implicat în promovarea si incurajarea dezvoltarii sanatoase a copiilor.

Abordarea noastra recunoaște ca o buna nutritie nu este esentială doar pentru o crestere sanatoasa, dezvoltare si o stare de bine de durata, ci este vitala in mentinerea nivelului de energie si concentrare, astfel incat toti copiii nostri obtin cele mai bune rezultate in cadrul experientelor din gradinita.

Meniul zilnic este conceput de asa natura incat sa asigure copiilor un regim alimentar echilibrat si variat.

Toate mesele și gustarile sunt proaspat preparate pentru a asigura valoarea nutritionala a alimentelor servite. Nevoile dietetice individuale cu privire la cerintele medicale și religioase sunt îndeplinite în totalitate. Ne asiguram ca au parte de o dietă specială copiii cu  intoleranțe sau  alergii alimentare.

Educatorii stau cu copiii in timpul meselor pentru a incuraja consumul si a sustine interactiunea socială in cadrul grupului. Bunele maniere la masa sunt promovate si recunoscute ca o deprindere socială esențiala care ajută, de asemenea, la cresterea stimei de sine si pregateste copiii pentru viata. Copiii mai mari sunt incurajați să se servească ei insisi, sa-si dezvolte independenta.

Incurajarea unui stil de viata sanatos se realizeaza si prin promovarea exercitiilor fizice, astfel ca in fiecare dimineata copiii au parte de cateva minute de activitate fizica in cadrul activitatilor de ‘Morning Gym’.

Scrisoare catre parinti

Am ales sa facem catering… cu Bacania Veche!
Pentru portii corecte, pentru mancare sanatoasa, mancare cu gust.
Educatia incepe in farfurie!

Dragi parinti,

Mai jos sunt cateva randuri prin care incercam sa redam ceea ce facem noi din convingere si grija pentru copii, mai intai pentru ai nostri, de-acum si pentru ai altor parinti ca noi.

Din principiu, gatim numai cu produse proaspete, cat mai naturale si mai apropiate de gustul lor firesc. Toate legumele pe care le folosim sunt spalate, taiate si pregatite de noi din legume proaspete. In fiecare toamna, facem provizii pentru iarna din rosii gustoase, din gogosari, dovlecei si ardei kapia. Acestea sunt baza pe care o folosim mai apoi in mancarurile de peste iarna, cand avem la dispozitie mult mai putina prospetime. Nu folosim Knorr, cuburi sau Vegeta pentru ca tot gustul vine din proportia de condimente si legume sanatoase folosite in cantitate generoasa.

Mancarea este in genere mai putin sarata, spre deloc.

Painea este framantata si coapta de noi in fiecare dimineata. Deocamdata, de mana. Din faina integrala, pentru a avea in paine tot ce-i mai bun din bobul de grau – mai ales fibrele pe care brutarii grabiti le arunca prin tarate.

Crutoanele sunt coapte tot de noi, din aceeasi paine,

Folosim faina din bob “grau intreg” de la 7 Spice.

Uleiul de masline provine de la doua ferme de mici producatori din Grecia, de la doi dintre furnizorii cu care lucram de mai bine de 5 ani. Sunt aceleasi uleiuri pe care le puteti testa si achizitiona si din magazinul nostru din Barbu Vacarescu 49.

Carnea de pasare provine de la Batatura Bolovani – o ferma de familie (o puteti vizita oricand, e spre Targoviste). Sunt pasari crescute la sol, cu cereale si graunte, nu cu hormoni si prafuri. Pasarile intregi (evident, taiate) sunt si ele disponibile deja in Bacania Veche. In cazul in care pasarile nu sunt gata de gatit – ca n-au inca greutatea necesara – alegem o varianta conventionala pe care o alegem si noi, pentru acasa, cand e cazul (sunt pui de ferma mare, dar fara antibiotice si fara hormoni).

Pestele si carnea de vita provin de la cele mai credibile raioane de specialitate: cele de la Metro, deocamdata cea mai sigura sursa pe care am testat-o. Niciodata congelate, ci achizitionate cu o zi inainte de preparare sau chiar in dimineata zilei respective.

In materie de peste folosim doar file, cu precadere somon, de multe ori filetat de noi din pesti intregi, proaspeti.

Deserturile/Gustarile sunt toate preparate de noi, inclusiv biscuitii digestivi sau cei cu fructe si cu ciocolata. Folosim, in cantitati mici, ciocolata profesionala Callebaut, cu masa de cacao 75-82%, fara lapte sau zahar adaugat. In unele gustari cantitatea de zahar este mai mica fie pentru ca asa am adaptat reteta, asa cum este cazul in biscuitii digestivi, unde avem 50 gr zahar la o tava/portie de 42 de biscuiti (adica 1 g/biscuit), fie pentru ca folosim fructe foarte coapte, cum este cazul la bananabread. Acolo unde putem, folosim melasa (un zahar brun, cremos, din trestie) in loc de zahar (ex: merele coapte).

Lactatele pe care le folosim provin de la Casa Natura, o mica ferma de lapte cu care lucram de aproape doi ani si ale caror produse le puteti incerca si in Bacanie. De la ei avem iaurt, lapte, branza dulce, smantana pentru gatit si branza telemea, toate din lapte de vaca, fara aditivi, lapte praf sau stabilizatori. Laptele lor are termen de valabilitate 48 h, iar asta spune tot.

Meniul este conceput pe sezoane, astfel incat sa beneficiem mereu de ce este mai proaspat in fiecare anotimp, este echilibrat si acopera cea mai mare parte din necesarul zilnic al unui copil pentru o dezvoltare sanatoasa. O zi pe saptamana – luni – este ziua fara carne, in rest avem pui, peste, curcan si vita, cate o data pe saptamana din fiecare.

E  important sa stiti nu prajim nimic, totul este copt, fiert sau gatit la aburi.

O mare parte din ingrediente sunt disponibile in Bacania Veche (str Barbu Vacarescu nr 49), unde va asteptam cu intrebari sau orice nelamuriri aveti cu privire la meniu, iar o parte consistenta a meniului de copii poate fi degustat/incercat la Bacania Veche – The Charity Shop, bistro-ul nostru din Fabrica de Glucoza 9B.

Noi gatim ca acasa, simplu si cu gust. Bucataresele noastre au in jur de 50 de ani si gatesc de peste 20 de ani (fiecare). Strainii care mananca la noi se mira ca gatim “from scratch” – insa asa se face mancarea buna: pornind de la ingredientele de baza, asa cum fiecare dintre noi o poate face pentru copilul lui, acasa.

Dupa un an de experienta cu copiii, stim ca e o sarcina dificila sa-i ajutam sa manance bine, in fiecare zi, la pranz. Stim sigur ca de umplut un stomacel la ora 12:00 o poate face oricine. Sa-i ajute sa inteleaga mancarea, sa cunoasca si sa accepte ingredientele mai putin cunoscute, dar atat de gustoase si de sanatoase (lintea, nautul, pasta de susan), sa iubeasca gusturile si sa fie pretentiosi cu farfuriile – asta e o misiune un pic mai dificila. Insa de asta am deschis, in 2010, Bacania Veche: vrem sa ajutam la intelegerea mancarii.

Iar acum, lucrand cu copiii, misiunea pare cu atat mai importanta pentru noi.

Peste 10-15 ani pot fi cei mai exigenti clienti de restaurant! ❤️‍

Meniul saptamanii

[table “2” not found /]
[table “3” not found /]
[table “4” not found /]